Orthomoleculaire gezondheidszorg

Het symptoom is nooit het echte probleem

Stel dat je met je hoofd tegen de muur aan het bonzen bent en dat je hoofdpijn krijgt. In dit geval is het bonzen van je hoofd de oorzaak en is de hoofdpijn het resultaat (het symptoom). Zou je dan een pil innemen (behandeling van het symptoom “hoofdpijn”) in de hoop het probleem (de oorzaak) op te lossen? Neen, natuurlijk niet! Het is logischer om te stoppen met je hoofd tegen de muur te slaan, waardoor de oorzaak van de hoofdpijn wordt opgelost.

Voor welke klachten?

Lees meer:

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en moleculair staat voor: de moleculen betreffende.

Langdurige tekorten aan mineralen, vitaminen en andere fytonutriënten kunnen leiden tot vele stoornissen in het lichaam. Deze stoornissen kunnen ontstaan door tekorten aan mineralen in de bodem en daarmee ook in onze voeding, door stress, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, industrieel bereide voedingswaren, te weinig lichaamsbeweging…

In de Orthomoleculaire gezondheidszorg staat het streven voorop om met voeding zo veel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.

Met het doel klachten te voorkomen, kan het nodig zijn om naast een gezond voedingspatroon extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen bevatten een hoog gehalte aan stoffen die ook in beperkte hoeveelheid in voeding voorkomen zoals vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen, anti-oxidanten,…

Volgens de Orthomoleculaire gezondheidsleer zijn soms hoge doseringen vitamines en mineralen nodig, hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), om het lichaam te voorzien van de optimale behoefte aan deze stoffen.

De Orthomoleculaire gezondheidszorg is voor iedereen geschikt (zowel voor kinderen als volwassenen) die bewust met voeding en lichaam wil omgaan.

De Orthomoleculair therapeut kijkt naar de mens in zijn geheel en zoekt de oorzaak van de klachten.

Algemeen kunnen we stellen dat de Orthomoleculaire gezondheidszorg zorgt voor het aanvullen van tekorten en het adviseren van een optimale voeding waardoor de gezondheid behouden of verbeterd wordt.

De Orthomoleculaire gezondheidszorg kan ook preventief ingezet worden, bijvoorbeeld om je energiepeil te verbeteren, de kans om het ontstaan van ziekten of klachten te verminderen of als anti-aging.

Het kan al dan niet worden toegepast als aanvulling op de reguliere geneeskunde of therapieën, daarom behoort deze gezondheidszorg tot de complementaire gezondheidszorg.

Door middel van een uitgebreid vraaggesprek, en als nodig bijkomende testen, wordt de oorzaak van de klacht en de belastende factoren opgespoord. Het voedingsadvies, eventueel ondersteund door voedingssupplementen, wordt op maat van de persoon afgestemd.

Deze professionele adviezen vereisen echter voldoende kennis. Daarom worden er jaarlijks diverse bijscholingen gevolgd om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen.

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding” (Hippocrates)

(Auteur: Cindy Van den Broeck, voor ICZO vzw)

Aanpak

  • Voeding
  • Levensstijl
  • Voedingssupplementen
  • Deep learning
  • Mindset

"Het is mijn missie om samen met jou op zoek te gaan naar de oorzaak van jouw klachten."

"We bepalen op welke manier we jouw lichaam kunnen ondersteunen, zodat het zichzelf gaat herstellen."
Katrien Cocquyt

Op de hoogte blijven van nieuwtjes en workshops?